Wdrażanie systemu HACCP z pomocą firmy

Podstawowym systemem zapewniającym bezpieczeństwo żywności w gastronomi jest HACCP. Sama jego nazwa mówi o Systemie Analizy zagrożeń I Krytycznych Punktów Kontrolnych. Jego zadanie polega na identyfikowaniu, ocenianiu, a także kontrolowaniu zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Każdy zakład gastronomiczny ma za zadanie wdrożenie tego systemu.

Jak wygląda wdrażanie systemu HACCP?

haccp krakówAby wdrożyć sam system HACCP konieczne jest przejście przez 12 etapów. Pierwszy z nich obejmuje samo powołanie zespołu do sprawa HACCP. Zwykle obejmuje on kilka osób zajmujących się różnymi dziedzinami. Najlepiej jeśli są to osoby zarówno z kadry kierowniczej jak i z produkcji. Kolejnym etapem jest stworzenie opisu produktów zakładu przez powołany zespół. Opis ten powinien zawierać podstawowe informacje takie jak sposób obróbki technologicznej, składniki, cechy organoleptyczne, sposób przechowywania oraz serwowania, a także informację o grupie konsumenckiej, dla której jest on dedykowany. Następne etapy to opracowanie schematu procesu technologicznego, weryfikacja schematu produkcyjnego, analiza zagrożeń, określanie limitów krytycznych dla każdego CCP, opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP, ustalenie działań korygujących, ustalenie sposobu weryfikacji systemu, a także prowadzenie dokumentacji. Sama dokumentacja HACCP powinna być jak najprostsza, aby stanowić czytelny zapis dla pracowników. Istnieje wiele firm zajmujących się kompleksowymi wdrożeniami systemu HACCP w każdym zakładzie zajmującym się działalnością spożywczą. Jeśli więc chodzi o system HACCP kraków jest miastem, w którym z pewnością odnajdziemy wiele takich firm.

Sam system HACCP powinien być przede wszystkim elastyczny, aby móc idealnie dopasować się do danego zakładu. Wówczas prawidłowo się rozwija oraz funkcjonuje. Wdrożenie go w zakładzie niesie ze sobą mnóstwo korzyści jak na przykład zmniejszenie kosztów produkcyjnych.